Curlinghistoria

Curlinghistoria  Var började det? 

Man vet fortfarande inte helt säkert var curligen började. Holland hänvisar till två målningar av mästaren Breugel, där ett curlingliknande spel förekommer. Dock kan Skottland visa upp riktiga curlingstenar som är daterade till 1500-talet. Skottland stod även för utvecklingen av curlingspelet till den idrott som vi idag spelar. Redan 1838 samlade skottarna alla curlingklubbar under en och samma organisation - The Royal Caledonian Curling Club. Organisationen utarbeteade gemensamma regler som än i dag används till stor del.

 

Ordet curling kommer från engelskan och det betyder locka eller kröka. Det kommer från en av curlingensportens viktigaste moment, nämligen curlen. Curlen är när stenen snurrar åt ett speciellt håll och på så vis kröker/skruvar sig åt detta håll på isen.

 

Svenska Curlingförbundet

Svenska Curlingförbundet bildades 1916 och sedan dess verkat för curling i Sverige.
Idag finns cirka 100 curlingklubbar i Sverige ändafrån från Kiruna i norr till Malmö i söder.
Det enda idrottsdistriktet som saknar curling är Gotland där dock en klubb fanns
några år i slutet av 70-talet. 1955 kom Svenska Curlingförbundet med i Riksidrottförbundet. 1966 var Svenska Curlingförbundet med och startade World Curling Federation.


Curling i Olympiska spelen

1998 fick curlingen en uppmärksammad debut som OS-sport. Under vinter-OS i Nagano kunde man för första gången se curlingen under de Olympiska spelen. Curlingen sändes på TV och sågs av en publik större än förväntat. Det var endast hockeysändningarna sm hade större TV-publik. På senare år har curling blivit en mycket populär TV-sport och många världen över följer curlingens olika tv-sammanhang.